Botox®

Ako tražite brz i jednostavan način da vratite natrag privlačan mladenački izgled, ne morate tražiti dalje od Botox®-a. Iako se gotovo svakodnevno na tržištu pojavljuju novi tretmani, Botox® i dalje ostaje zlatni standard u tretiranju bora. Tretman Botox-om je vrlo brz te uopće nije potrebno vrijeme oporavka od tretmana što ga čini najpopularnijim “Lunch Break” estetskim tretmanom.

Injekcije protiv bora, poznatije kao Botox®, najpopularniji su i najdjelotvorniji estetski tretmani u svijetu.

Botox® (botulinum toksin) je prirodni pročišćeni protein dobiven iz bakterije Clostridium botulinum. Botulinum toksin podijeljen je u 7 serotipova ovisno o razlici u jakosti i trajanju djelovanja. Najpotentniji serotip koji se koristi u estetskoj industriji, botulinum toksin tip A, razvijen je 1970-ih godina za liječenje blefarospazma i strabizma. Botulinum toksin je odobren od strane FDA (USA) 1989. godine i od tada se koristi u estetskoj industriji.

U našoj klinici koristimo samo najbolje proizvode na tržištu tako da za Botox® tretmane koristimo samo Allergan Botox®.

Vidljive bore na licu često vode do pogrešne interpretacije našega raspoloženja te drugi mogu misliti da smo umorni, uznemireni ili čak ljuti iako to zapravo nismo. Naime, svaki izraz lica može nehotice dovesti do jednog od najvidljivijih znakova starenja – bora.

Injekcije botulinum toksina (Botox®) blokiraju mišićno-živčani signal i sprječavaju kontrakcije mišića koje uzrokuju bore te na taj način injektirana područja postaju glatka bez vidljivih bora.

Botox® se ne koristi isključivo za tretiranje bora. Estetski liječnici poput dr. Matića sposobni su naprednim tehnikama oblikovati obrve, oblik čeljusti (bruksizam), izgladiti nabore vrata te tretirati osobe s problemom prekomjernog znojenje (hiperhidroza). Nadalje, u kombinaciji s dermalnim filerima, moguće je postići i potpuni nekirurški facelift.

Botox® (Botulinum toksin) je prirodni pročišćeni protein dobiven iz bakterije Clostridium botulinum. Upotrebljava se u estetskoj industriji preko 25 godina te do sada nisu poznati slučajevi osoba koje su imale teške alergijske reakcije ili bilo kakve dugoročne posljedice nakon Botox® tretmana. Botox® se ubrizgava lokalno u određenim područjima i ne širi se na druge dijelove tijela.

Od velike važnosti je izabrati estetskog liječnika koji je dobro educiran, certificiran i iskusan s Botox® tretmanima.

Botox® se prvenstveno koristi za pomlađivanje kože i redukciju finih linija i bora tako da se može koristiti na širokom rasponu pacijenata. Mnogi se odlučuju na tretmane protiv bora kako bi izgledali svježije, manje umorno, manje pod stresom i jednostavno mlađe. Botox® najbolje djeluje na “dinamičke” bore koje nastaju s određenim ekspresijama lica. Ukoliko se takve dinamičke bore ne tretiraju, s vremenom će postati statičke bore urezane u kožu. Upravo to je razlog zašto se Botox® tretmani preporučuju i kao prevencija jer je bolje spriječiti nastanak bora, nego se s njima baviti tek kada su svima očite.

Botox® tretmani se ne smiju raditi ukoliko postoji infekcija kože u području koje biste željeli tretirati ili ako imate preosjetljivost ili alergijsku reakciju na botulinum toksin tipa A ili na bilo koju od njegovih pomoćnih tvari.

Nadalje, oni koji pate od neuroloških bolesti kao što su ALS, MS ili Lambert-Eaton sindrom trebaju to reći tijekom konzultacija kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Botox® tretmani se također ne preporučuju trudnicama, ženama koje doje te osobama koje uzimaju aminoglikozidne antibiotike jer mogu poboljšati neuromuskularnu slabost uzrokovanu Botoxom®.

Prije tretmana imat ćete obavezne besplatne konzultacije kako bi raspravili sve aspekte vezane uz Botox® tretmane.

Današnji muškarci su itekako svjesni svog izgleda te, isto kao i žene, jednostavno žele izgledati najbolje što mogu. BroTox, Botox® za muškarce, identičan je tretmanu kojem se mnoge žene podvrguju kako bi se riješile bora na licu.

Iako stigma i dalje postoji, Botox® tretmani za muškarce su definitivno sve više i više prihvaćeniji. Tijekom posljednjeg desetljeća BroTox je eksplodirao u popularnosti i prema Američkom društvu plastičnih kirurga 2014. godine više od 400.000 muškaraca podvrglo se Botox® tretmanima, što predstavlja zapanjujući rast od 337% od 2000. godine. Za rast popularnosti Botox® tretmana u muškaraca postoji nekoliko razloga.

Mnogim muškarcima nije cilj izgledati mlađe, nego izgledati bolje, atraktivnije i odmornije.
Isto kao i žene, ni muškarci nisu imuni na proces starenja. S promjenama društvenih normi žene nisu jedine koje žele vratiti sat unatrag i izgledati malo mlađe i potentnije.

Nadalje, tržište rada postaje sve konkurentnije, a mnoga istraživanja pokazuju da postoji izravna veza između fizičkog izgleda i uspjeha u karijeri.

S druge strane, na osobnoj razini, BroTox može potaknuti samopouzdanje muškaraca te na taj način imati pozitivan učinak na njihovu ukupnu sreću i kvalitetu života.

Mišićna masa muškaraca je veća nego kod žena pa muškarci zahtijevaju veću dozu Botoxa® zbog čega su Botox® tretmani za muškarce skuplji.

Prije samog tretmana, potrebno je dogovoriti konzultacije te razgovarati o Vašoj medicinskoj povijesti, Vašim ciljevima, realnim ishodima, rizicima i potencijalnim komplikacijama željenih estetskih tretmana.

Imamo personalizirani pristup svakom klijentu i vođeni smo “Manje je više” pristupom tako da ne završite sa “smrznutim” izgledom lica ukoliko to ne želite. Prirodni izgled dobiva se manjim dozama Botoxa® poput tzv. Baby Botox®-a.

Nudimo razne Botox® tretmane:

 • Bore na čelu
 • Bore mrštilice
 • Bore smijalice oko očiju
 • Podizanje obrva
 • Bore na nosu
 • Podizanje vrha nosa
 • Gummy osmijeh
 • Četvrtasta/kvadratna čeljust
 • Nefertiti podizanje kože vrata
 • Dolje usmjereni kutovi usana
 • Naborana brada
 • Prekomjerno znojenje (Hiperhidroza)
Botox

S obzirom da imamo 43 mišića na licu, bitno je da je osoba koja Vam ubrizgava botulinum toksin dobro upoznata s anatomijom lica.

Broj injekcija ovisi o broju tretiranih područja, a sam tretman traje 5-10 minuta. Prije tretmana fotografiraju se područja koja će se tretirati u opuštenom i kontrahiranom stanju. Iako je tretman je gotovo bezbolan i većina ga uspoređuje s ubodom komarca, može se koristiti i topikalna anesteziološka krema.

Tijekom tretmana mišići odgovorni za nastanak bora se identificiraju te se kroz malu iglu ubrizga Botox® koji slabi injektirane mišiće i briše bore. Prvi rezultati vidljivi su već za 3-7 dana, a maksimalni učinak nastupa 2 tjedna nakon tretmana. Ukoliko je potrebno, moguće je injektirati dodatni Botox® 2 tjedna nakon prvog tretmana kada obično imamo rutinski follow up pregled s klijentima. Botox® efekt obično traje 3-6 mjeseci nakon čega se može ponoviti tretman.

Prvi rezultati vidljivi su već za 3-7 dana, a maksimalni učinak nastupa 2 tjedna nakon tretmana kada očino imamo rutinski follow up pregled s klijentima kako bismo vidjeli rezultate tretmana i procijenili ima li potrebe za dodatnim Botox®-om (top up). Botox® efekt obično traje 3-6 mjeseci nakon čega se može ponoviti tretman kako biste zadržali odmoran mladenački izgled i glatko lice bez bora. Iskustvo rada s Botox®-om pokazuje da osobe koje redovito idu na Botox® tretmane mogu imati i trajnije rezultate.

Ako pak odlučite prestati s Botox®-om, vaše lice će se vratiti u prvobitno stanje kakvo je i bilo  prije nego ste počeli s tretmanima. Mišići će ojačati, njihovi pokreti vratiti u normalu, a bore koje uzrokuju svojim kontrakcijama ponovno će se pojaviti na svojim prethodnim pozicijama.

There is no downtime or recovery time for botulinum toxin injections so you may resume normal activities immediately.

Botox® nema dugotrajnih nuspojava. Nakon tretmana moguća je pojava crvenila, manje otekline ili modrica oko mjesta ubrizgavanja. Ove moguće nuspojave su prolazne te nestaju kroz nekoliko dana. Ostale rjeđe moguće nuspojave su glavobolja, osjećaj “težine čala” i simptomi slični gripi koji također nestaju kroz nekoliko dana.

Važno je da ne trljati i masirati tretirana područja jer na taj način botulinum toksin može migrirati u drugo područje lica. Ako se to pak dogodi, može doći do privremenog slabosti lica ili spuštanja kapka.

Jednostavnost Botox® tretmana bez vremena oporavka (inicijalna mala područja crvenila i otekline ubrizganih područja smanjuju se nakon 15-20 minuta) čini ga savršenim tretmanom u “Pauzi za ručak”  nakon čega se možete normalno vratiti na posao bez da itko išta primjeti.

Volimo vidjeti sve naše klijente 2 tjedna nakon tretmana kako bismo ocjenili rezultate te eventualno injektirali top up Botox® ukoliko je to potrebno.

 • Izbjegavajte masiranje, trljanje i dodirivanje tretiranih područja jer to povećava rizik širenja botulinum toksina iz tretiranog područja što može uzrokovati neželjene učinke.
 • Izbjegavajte nanošenje šminke 3-4 sata nakon tretmana.
 • Izbjegavajte vježbanje/teretanu 24 sata nakon tretmana.
 • Izbjegavajte tretmane lica najmanje 3 dana nakon tretmana.
 • Izbjegavajte konzumiranje alkohola 24 sata nakon tretmana.
 • Izbjegavajte izloženost suncu i toplini (sauna, solarij, vrući tuš) 24 sata nakon tretmana.
 • Ostanite u uspravnom položaju najmanje 4 sata nakon tretmana i pokušajte spavati na leđima noć nakon tretmana.
 • Izbjegavajte nanošenje dezodoransa 24 sata nakon tretmana ukoliko ste imali Botox® tretman za pretjerano znojenje pazuha.
 • Vježbajte injektirane mišiće nakon tretmana pa se slobodno nastavite smijati i mrštiti nakon tretmana.
 • U slučaju pojave modrica možete koristiti hladne obloge ili koristiti kremu protiv modrica (Arnica) 3-4 dana nakon tretmana. Ukoliko ste skloni razvoju modrica možete uzimati kremu protiv modrica i 3-4 dana prije tretmana.

Cijena Botox® tretmana ovisi o broju tretiranih područja. Nudimo popuste za tretiranje više područja odjednom. Za listu cijena svih tretmana pogledajte Cjenik.

Hrvatski