Dermalni fileri

S godinama gubitak kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u koži dovodi do gubitka volumena lica, osobito u donjem dijelu (obrazi, brada, usnice, nazolabijalne brazde, marionetske linije). Nadalje, proces starenja povezan je s gubitkom potkožnog masnog tkiva i pojavom dubokih statičkih linija i nabora koji postaju sve očitiji. Nekoć atraktivo mlado lice u obliku trokuta sačinjenog od visokih obraza i male brada postaje četvrtasto sačinjeno od ravnih obraza i široke i teške čeljusti. Drugi čimbenici koji također utječu na kožu lica uključuju izlaganje suncu, genetiku te način života.

Dermalni fileri popunjavaju duboke linije nastale starenjem te obnavljaju izgubljeni volumen lica.

Dermalni fileri su zlatni standard u obnovi mladenačkog volumena lica, tretiranju statičkih linija i nabora te oblikovanju kontura lica.

Najpopularniji dermalni fileri na tržištu su dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline koja se nalazi u našim tijelima (osobito u mekim tkivima) i čija koncentracija u tkivima se s godinama smanjuje. Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline koje koristimo u našoj klinici napravljeni su od ne-životinjske stabilizirane hijaluronske kiseline (NASHA) te su odobreni od strane FDA 2003. godine.

Postoje različite vrste dermalnih filera na tržištu i kompanija koje ih proizvode. Neovisno o proizvođaču, dermalni fileri variraju u gustoći i koncentraciji te njihov učinak traje od 6 do 18 mjeseci ovisno o proizvodu, dubini injektiranja, tretiranom području, metabolizmu tijela i nekim čimbenicima okoliša poput topline. S obzirom da estetska industrija u Velikoj Britaniji, ali i Hrvatskoj trenutno nije točno regulirana, odabir iskusnog i licenciranog liječnika je izuzetno važan.

Tretmani dermalnim filerima su drugi najpopularniji nekirurški estetski tretmani, a njihova popularnost se povećava svake godine s više od 2 500 000 tretmana dermalnim filerima svake godine samo u SAD-u.

Dermalni fileri se prvenstveno koriste u licu za vraćanje izgubljenog volumena i popunjavanje dubokih bora i nosnih brazda, no koriste se i za pomlađivanje drugih dijelova tijela. Na primjer, Radiesse dermalni filer odobren je od strane FDA za subdermalnu aplikaciju u ruke kako bi se nadomjestio izgubljeni volumen te izravnale izražene bore i sakrile prominentne krvne žile ruku.

S procesom starenja neizbježno dolazi gubitak mladenačkih kontura i volumena lica. Razlog tomu je gubitak kolagena, elastina, hijaluronske kiseline i potkožnog masnog tkiva koji su normalni sastojci kože. Nadalje, zbog gravitacije, koža lica se opušta prema dolje uzrokujući linije i udubine na licu poput nazolabijalnih ili Marionette linija. Tu na scenu nastupaju dermalni fileri koji se koriste za vraćanje mladenačkog izgleda i nadoknadu izgubljenog volumena lica. S obzirom da je hijaluronska kiselina normalni sastojak kože, koristeći dermalne filere na bazi hialuronske kiseline u obliku gela zapravo samo zamjenjujemo hijaluronsku kiselinu izgubljenu u procesu starenja.

Dermalni fileri ubrizgani u određena područja lica mogu također dati i efekt podizanja lica jer imaju oblik gela koji nakon ubrizgavanja djeluje kao napuhani jastučić koiji podržava strukture lica koje su zbog procesa starenja izgubile na volumenu i elastičnosti. Isto tako privlači i vodu na površinu kože te joj daje svježiji, mekaniji i hidrirani izgled. Osim nadoknade sastojaka kože izgubljenih starenjem, dermalni fileri injektirani u kožu stimuliraju i proizvodnju vlastitog kolagena što su potvrdila i razna istraživanja.

Koristimo samo dermalne filere na bazi hijaluronske kiseline. Hijaluronska kiselina je prirodna supstanca koja se nalazi u vlastitim tijelima koja nakon ubrizgavanja stimulira vlastitu proizvodnju kolagena.

Tretmani dermalnim filerima su vrlo sigurni tretmani ukoliko ih radi educirani i licencirani liječnik te je stoga izuzetno bitno informirati se o edukaciji osobe koja izvodi tretmane. Međutim, uvijek postoji mali rizik od komplikacija. Iako rijetke, najčešće komplikacije nakon tretmana dermalnim filerima su infekcije i formacije grudica. Nuspojave nakon tretmana poput crvenila i blage natečenosti tretiranog područja su česte i nestaju kroz par dana.

Iako su trajni dermalni fileri dostupni na tržištu, mi ih ne koristimo.

Koristimo samo privremene dermalne filere na bazi hijaluronske kiseline koji se s vremenom razgrađuju. Kod trajnih dermalnih filera uvijek postoji rizik da se klijentu neće svidjeti rezultat te u tom slučaju nije moguće razgraditi injektirani filer nego preostaje eventualno samo kirurški odstraniti injektirani filer.

Kod dermalnih filera na bazi hijaluronske kiseline, ne samo da su rezultati privremeni, nego se injektirani filer može učinkovito i brzo razgraditi injektiranjem enzima hijaluronidaze ukoliko se dobiveni rezultat ne sviđa klijentu ili u slučaju medicinske indikacije.

Dermalni fileri prvenstveno se koriste u području lica za nadoknadu izgubljenog volumena i popunjavanje raznih dubokih bora, ali se također koriste i za pomlađivanje drugih dijelova tijela. Na primjer, Radiesse je odobren od strane FDA za subdermalnu implantaciju u ruke kako bi se nadomjestio izgubljeni volumen te izravnale izražene bore i sakrile prominentne krvne žile ruku.

Nadalje, visoko educirani estetski liječnici poput dr. Matića sposobni su ponovno oblikovati, definirati i povećati strukture lica kako bi vratili izgubljeni volumen brade, čeljusti i jagodica. Za ta područja upotrebljavamo dermalne filere veće koncentracije koji pomažu vratiti volumen izgubljen u procesu starenja te na taj način učiniti izgled lica svježijim sa mladenačkim dinamičkim proporcijama.

Tretman se ne bi smio raditi ako postoji infekcija u području koje biste željeli tretirati, ako ste alergični na Gram pozitivne bakterijske protein, ako ste trudni ili ako dojite. U slučaju da ste alergični na lidokain, trebate to spomenuti prilikom konzultacija jer nove generacije dermalnih filera sadrže već integrirani lidokain.

Iako se većina estetskih tretmana odnosi na žene, sve više muškaraca odlučuje se za nekirurške estetske tretmane. Današnji muškarci su itekako svjesni svog izgleda te, isto kao i žene, jednostavno žele izgledati najbolje što mogu.

Muškarci također žele biti u mogućnosti pogledati se u ogledalo i osjećati dobro gledajući prizor samih sebe.

Dok žene više žele visoke jagodice i trokutast oblik lica, muškarci žele zadržati i naglasiti muške značajke lice kao što je četvrtast oblik lica i istaknuta brada.

Tretmani dermalnim filerima jednako su učinkoviti i sigurni kod muškaraca kao i kod žena.

Prije samog tretmana, potrebno je dogovoriti konzultacije te razgovarati o Vašoj medicinskoj povijesti, Vašim ciljevima, realnim ishodima, rizicima i potencijalnim komplikacijama željenih estetskih tretmana.

Imamo personalizirani pristup svakom klijentu te su stoga i tretmani prilagođeni svakom klijentu posebno.

Nudimo razne tretmane dermalnim filerima:

 • Nazolabijalne linije (od nosa do kutova usana)
 • Marionetske linije (od kutova usana prema bradi)
 • Korekcija tamnih podočnjaka
 • Nekirurška korekcija nosa
 • Augmentacija jagodica i obraza
 • Povećanje usana
 • Oblikovanje brade
 • Oblikovanje linije čeljusti
 • Pušačke linije (linije oko usana)
 • Pomlađivanje ruku
 • Odstranjivanje/Korekcija filera
Dermalni fileri

Prije samog tretmana, potrebno je dogovoriti konzultacije kako bi napravili temeljitu analizu Vašeg lica i odlučili koja područja trebamo tretirati.

Također, prije tretmana fotografiraju se područja koja ćemo injektirati, a strateška mjesta Vašeg lica mogu biti obilježena olovkom.

Iako većina današnjih dermalnih filera sadrži anestetik koji pomaže smanjivanju boli, rutinski upotrebljavamo još i dodatnu kremu s lokalnim anestetikom koju nanosimo na područja koja ćemo tretirati.

Dermalni fileri dolaze u obliku gela i injektiraju se u željena područja preko ultra malene igle ili tupog kanile. Injektiranje dermalnih filera kanilom je napredna tehnika koju često koristi dr. Matić (osobito za korekcije tamnih podočnjaka) jer rizik od krvarenja i posljedičnog stvaranja modrica.

Nakon injektiranja samog filera, tretirana područja se izmasiraju kako bi se uklonile eventualne kvržice i postigao željeni rezultat.

Ovisno o korištenim proizvodima, broju tretiranih površina i količini injektiranog dermalnog filera, tretman može trajati 15 do 30 minuta, a učinci 6 do 18 mjeseci.

Dermalni fileri na bazi hijaluronske kiseline obično dolaze u pakiranju od 0.5 i 1 ml. Koliko dermalnog filera je potrebno injektirati ovisi o području koje želimo tretirati te o karakteristikama lica svakog klijenta. Upravo iz toga razloga potrebna je temeljita analiza lica prije samoga tretmana.

Za razliku od Vistabel tretmana, gdje su prvi rezultati vidljivi nakon 3-7 dana, rezultati tretmana dermalnim filerima vidljivi su odmah nakon tretmana. Neovisno o proizvođaču, dermalni fileri variraju u svojoj koncentraciji i konzistenciji te traju od 6 do 18 mjeseci, ovisno o proizvodu, dubini injektiranja, tretiranoj površini, metabolizmu tijela i čimbenicima okoliša.

Važno je naglasiti da će se volume tretiranog područja smanjiti 20-30% tijekom nekoliko dana nakon tretmana tako da je konačni rezultat nešto manji volumen nego neposredno nakon tretmana.

Ovisno o Vašoj želji, rezultati mogu biti suptilni ili pak naglašeni, a najčešći komentar naših klijenata nakon tretmana je da ih drugi pohvaljuju da izgledaju mlađe, svježije i odmornije. Istraživanja su pokazala da injektirana hijaluronska kiselina stimulira vlastitu proizvodnju kolagena koja produžuje željeni mladenački izgled tako da osobe koje idu na redovite tretmane često imaju i dugotrajnije rezultate.

There is no downtime or recovery time for dermal filler injections so you can resume normal activities immediately.

Najčešće nuspojave povezane s tretmanima dermalnim filerima uključuju crvenilo, manje otekline, modrice te osjetljivost kože tretiranih područja. Crvenilo obično nestaje kroz nekoliko sati nakon tretmana, a oteklina i modrice kroz nekoliko dana.

Teške nuspojave poput alergijskih reakcija ili nekroze kože su iznimno rijetke.

Volimo vidjeti sve naše klijente 3 tjedna nakon tretmana kako bismo ocjenili rezultate te eventualno injektirali dodatne količine dermalnog filera ukoliko je to potrebno.

 • Izbjegavajte masiranje, trljanje i dodirivanje tretiranih područja.
 • Izbjegavajte nanošenje šminke 12 sati nakon tretmana.
 • Izbjegavajte vježbanje/teretanu 24 sata nakon tretmana.
 • Izbjegavajte tretmane lica najmanje 3 dana nakon tretmana.
 • Izbjegavajte konzumiranje alkohola 24 sata nakon tretmana.
 • Izbjegavajte izloženost suncu i toplini (sauna, solarij, vrući tuš) 24 sata nakon tretmana.
  Ostanite u uspravnom položaju najmanje 4 sata nakon tretmana i pokušajte spavati na leđima noć nakon tretmana.
 • U slučaju pojave modrica možete koristiti hladne obloge ili koristiti kremu protiv modrica (Arnica) 3-4 dana nakon tretmana. Ukoliko ste skloni razvoju modrica možete uzimati kremu protiv modrica i 3-4 dana prije tretmana.
 • U slučaju da osjetite ili napipate kvržice u tretiranom području neposredno nakon tretmana, možete koristiti topli oblog i lagano masirati područje s napipanom kvržicom.

Trošak dermalnog fileri ovisi o tretiranim područjima. Provjerite odjeljak naših cijena kako biste vidjeli naš cijeli cjenik.
Cijena tretmana ovisi o tretiranom području i volumenu injektiranog dermalnog filera.

Nudimo popuste za tretiranje više područja odjednom.

Za listu cijena svih tretmana pogledajte Cjenik.

Hrvatski