Tretmani protiv bora

Ako tražite brz i jednostavan način da vratite natrag privlačan mladenački izgled, ne morate tražiti dalje od tretmana Botulinum toksinom (Botox). Iako se gotovo svakodnevno na tržištu pojavljuju novi tretmani, Botox i dalje ostaje zlatni standard u tretiranju bora. Sami tretman je vrlo brz te uopće nije potrebno vrijeme oporavka od tretmana što ga čini najpopularnijim “Lunch Break” estetskim tretmanom.

Injekcije protiv bora, poznatije kao Botox, najpopularniji su i najdjelotvorniji estetski tretmani u svijetu.

Botox (botulinum toksin) je prirodni pročišćeni protein dobiven iz bakterije Clostridium botulinum. Botulinum toksin podijeljen je u 7 serotipova ovisno o razlici u jakosti i trajanju djelovanja. Najpotentniji serotip koji se koristi u estetskoj industriji, botulinum toksin tip A, razvijen je 1970-ih godina za liječenje blefarospazma i strabizma. Botulinum toksin je odobren od strane FDA (USA) 1989. godine i od tada se koristi u estetskoj industriji.

U našoj klinici koristimo samo najbolje proizvode na tržištu tako da za tretmane protiv bora koristimo Allergan Botox (Vistabel) te Xeomin.

Vidljive bore na licu često vode do pogrešne interpretacije našega raspoloženja te drugi mogu misliti da smo umorni, uznemireni ili čak ljuti iako to zapravo nismo. Naime, svaki izraz lica može nehotice dovesti do jednog od najvidljivijih znakova starenja – bora.

Injekcije botulinum toksina (Botox) blokiraju mišićno-živčani signal i sprječavaju kontrakcije mišića koje uzrokuju bore te na taj način injektirana područja postaju glatka bez vidljivih bora.

Botox se ne koristi isključivo samo za tretiranje bora. Estetski liječnici poput dr. Matića sposobni su naprednim tehnikama oblikovati obrve, oblik čeljusti (bruksizam), izgladiti nabore vrata te tretirati osobe s problemom prekomjernog znojenje (hiperhidroza). Nadalje, u kombinaciji s dermalnim filerima, moguće je postići i potpuni nekirurški facelift.

Botox (Botulinum toksin) je prirodni pročišćeni protein dobiven iz bakterije Clostridium botulinum. U estetskoj industriji koristi se preko 30 godina te se smatra jednim od najsigurnijih tretmana u estetskoj medicini. Botox se ubrizgava lokalno u određenim područjima i ne širi se na druge dijelove tijela.

Od velike važnosti je izabrati estetskog liječnika koji je dobro educiran, certificiran i iskusan s Botox tretmanima.

Botox se prvenstveno koristi za pomlađivanje kože i redukciju finih linija i bora tako da se može koristiti na širokom rasponu pacijenata. Mnogi se odlučuju na tretmane protiv bora kako bi izgledali svježije, manje umorno, manje pod stresom i jednostavno mlađe. Botox najbolje djeluje na “dinamičke” bore koje nastaju s određenom mimikom lica. Ukoliko se takve dinamičke bore ne tretiraju s vremenom će postati statičke bore urezane u kožu. Upravo to je razlog zašto se Botox tretmani protiv bora preporučuju i kao prevencija jer je bolje spriječiti nastanak bora, nego se njima baviti tek kada su svima vidljive.

Botox tretmani se ne smiju raditi ukoliko postoji infekcija kože u području koje želite tretirati ili ako imate preosjetljivost ili alergijsku reakciju na botulinum toksin tipa A ili na bilo koju od njegovih pomoćnih tvari.

Nadalje, oni koji pate od neuroloških bolesti kao što su ALS, MS ili Lambert-Eaton sindrom trebaju to reći tijekom konzultacija kako bi se izbjegle moguće komplikacije.

Botox tretmani protiv bora se također ne preporučuju trudnicama, ženama koje doje te osobama koje uzimaju aminoglikozidne antibiotike jer mogu poboljšati neuromuskularnu slabost uzrokovanu Botoxom.

Prije tretmana imat ćete obavezne besplatne konzultacije kako bi razgovarali o svim aspektima vezanim uz Botox tretmane.

Današnji muškarci su itekako svjesni svog izgleda te, isto kao i žene, jednostavno žele izgledati najbolje što mogu. BroTox, injekcije Botulinum toksina za muškarce, identičan je tretmanu kojem se mnoge žene podvrguju kako bi se riješile bora na licu.

Iako stigma i dalje postoji, Botox tretmani za muškarce su definitivno sve više i više prihvaćeniji. Tijekom posljednjeg desetljeća BroTox je eksplodirao u popularnosti i prema Američkom društvu plastičnih kirurga 2014. godine više od 400.000 muškaraca podvrglo se tretmanima botulinum toksinom što predstavlja zapanjujući rast od 337% od 2000. godine. Za rast popularnosti tretmana protiv bora u muškaraca postoji nekoliko razloga.

Mnogim muškarcima nije cilj izgledati mlađe, nego izgledati bolje, atraktivnije i odmornije.
Isto kao i žene, ni muškarci nisu imuni na proces starenja. S promjenama društvenih normi žene nisu jedine koje žele vratiti sat unatrag i izgledati malo mlađe i privlačnije.

Nadalje, tržište rada postaje sve konkurentnije, a mnoga istraživanja pokazuju da postoji izravna veza između fizičkog izgleda i uspjeha u karijeri.

S druge strane, na osobnoj razini, BroTox može potaknuti samopouzdanje muškaraca te na taj način imati pozitivan učinak na njihovu ukupnu sreću i kvalitetu života.

Mišićna masa muškaraca je veća nego kod žena pa muškarci često zahtijevaju veću dozu Botox-a.

Prije samog tretmana, potrebno je dogovoriti konzultacije te razgovarati o Vašoj medicinskoj povijesti, Vašim ciljevima, realnim ishodima, rizicima i potencijalnim komplikacijama željenih estetskih tretmana.

Imamo personalizirani pristup svakom klijentu i vođeni smo “Manje je više” pristupom tako da ne završite sa “smrznutim” izgledom lica ukoliko to ne želite. Prirodni izgled dobiva se manjim dozama Botox-a poput tzv. Baby Botox-a.

Nudimo razne tretmane protiv bora:

 • Bore na čelu
 • Bore mrštilice
 • Bore smijalice oko očiju
 • Podizanje obrva
 • Bore na nosu
 • Podizanje vrha nosa
 • Gummy osmijeh
 • Četvrtasta/kvadratna čeljust
 • Nefertiti podizanje kože vrata
 • Dolje usmjereni kutovi usana
 • Naborana brada
 • Prekomjerno znojenje (Hiperhidroza)
Botox

S obzirom da imamo 43 mišića na licu, bitno je da je osoba koja Vam ubrizgava Botulinum toksin dobro upoznata s anatomijom lica.

Broj injekcija ovisi o broju tretiranih područja, a sam tretman traje 5-10 minuta. Prije tretmana fotografiraju se područja koja će se tretirati u opuštenom i kontrahiranom stanju. Tretman je gotovo bezbolan te ga većina uspoređuje s ubodom komarca tako da rutinski ne koristimo anestetsku kremu.

Tijekom tretmana mišići odgovorni za nastanak bora se identificiraju te se kroz malu iglu ubrizga Botox koji slabi injektirane mišiće i briše bore. Prvi rezultati vidljivi su već za 3-7 dana, a maksimalni učinak nastupa 2 tjedna nakon tretmana.

Ukoliko je potrebno, moguće je injektirati dodatni Botox 2 tjedna nakon prvog tretmana kada obično imamo rutinski follow up pregled s našim pacijentima.

Botox efekt obično traje 3-4 mjeseca nakon čega se može ponoviti tretman.

Prvi rezultati vidljivi su već za 3-7 dana, a maksimalni učinak nastupa 2 tjedna nakon tretmana kada obično imamo rutinski follow up pregled s pacijentima kako bismo vidjeli rezultate tretmana i procijenili ima li potrebe za dodatnim Botox-om (top up).

Efekt Botox tretmana protiv bora obično traje 3-4 mjeseca nakon čega se može ponoviti tretman kako biste zadržali odmoran mladenački izgled i glatko lice bez bora. Iskustvo rada s Botox-om pokazuje da osobe koje redovito idu na Botox tretmane protiv bora mogu imati i trajnije rezultate.

Ako pak odlučite prestati s Botox tretmanima, Vaše lice će se vratiti u prvobitno stanje kakvo je bilo i prije nego ste počeli s tretmanima. Mišići će ojačati, njihovi pokreti vratiti u normalu, a bore koje uzrokuju svojim kontrakcijama ponovno će se pojaviti na Vašem licu na mjestima gdje su bile i prije tretmana.

Nakon Botox tretmana protiv bora nije potreban period oporavka te možete nastaviti sa Vašim dnevnim aktinostima odmah nakon tretmana.

Botox tretman protiv bora nema dugotrajnih nuspojava. Nakon tretmana moguća je pojava crvenila, manje otekline ili modrica oko mjesta ubrizgavanja. Ove moguće nuspojave su prolazne te nestaju kroz nekoliko dana. Ostale rjeđe moguće nuspojave su glavobolja, osjećaj “težine čela” i simptomi slični gripi koji također nestaju kroz nekoliko dana.

Važno je ne trljati i masirati tretirana područja jer na taj način botulinum toksin može migrirati u drugo područje lica. Ako se to pak dogodi, može doći do neželjene privremene slabosti drugih mišića lica.

Imamo personalizirani pristup svakom klijentu i vođeni smo “Manje je više” pristupom tako da tretmane krojimo po Vašim željama.

Jednostavnost Botox tretmana protiv bora bez vremena oporavka (inicijalna mala područja crvenila i otekline ubrizganih područja nestaju nakon 15-20 minuta) čini ga savršenim tretmanom za napraviti u “Pauzi za ručak”  nakon čega se možete normalno vratiti na posao bez da itko išta primjeti.

Volimo vidjeti sve naše klijente 2 tjedna nakon tretmana kako bismo ocjenili rezultate te ukoliko je potrebno injektirali još malo top up Botox-a.

 • Izbjegavajte masiranje, trljanje i dodirivanje tretiranih područja jer to povećava rizik širenja botulinum toksina iz tretiranog područja što može uzrokovati neželjene učinke.
 • Izbjegavajte nanošenje šminke 3-4 sata nakon tretmana.
 • Izbjegavajte vježbanje/teretanu 48 sati nakon tretmana.
 • Izbjegavajte tretmane lica najmanje 3 dana nakon tretmana.
 • Izbjegavajte konzumiranje alkohola 24 sata nakon tretmana.
 • Izbjegavajte izloženost suncu i toplini (sauna, solarij, vrući tuš) 48 sati nakon tretmana.
 • Ostanite u uspravnom položaju najmanje 4 sata nakon tretmana i pokušajte spavati na leđima noć nakon tretmana.
 • Izbjegavajte nanošenje dezodoransa 24 sata nakon tretmana ukoliko ste imali Botox tretman za pretjerano znojenje pazuha.
 • Vježbajte injektirane mišiće nakon tretmana pa se slobodno nastavite smijati i mrštiti nakon tretmana.
 • U slučaju pojave modrica možete koristiti hladne obloge ili koristiti kremu protiv modrica (Arnica) 3-4 dana nakon tretmana. Ukoliko ste skloni razvoju modrica možete uzimati kremu protiv modrica i 3-4 dana prije tretmana.

Cijena Botox tretmana protiv bora ovisi o broju tretiranih područja i broju injektiranih jedinica Vistabela. Za listu cijena svih tretmana pogledajte Cjenik.

Hrvatski